Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарманович: Черна гора ще отвори две преговорни глави до края на Българското европредседателство

Снимка: БГНЕС

Черна гора ще отвори две преговорни глави за присъединяване към Европейския съюз до края на Българското европредседателство. Това каза в интервю за БНР външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

Предстои последната глава от общо 33 да бъде отворена до края на годината по време на Австрийското евролидерство, прогнозира Дерманович.

Външният министър на Черна гора допусна вероятността Сърбия, заедно с още три държави, да бойкотират Срещата на върха за Западните Балкани в София през май:

„Да, това е възможно да се случи заради участието на Косово, но се надявам след време те да променят позицията си. Очакваме срещата на върха в София. Разбира се, никой не очаква чудеса, но очакваме разумен напредък – напредък, който би означавал по-нататъшно потвърждение на политиката на разширяването. Знаем, че срещата на върха в София няма да е среща на разширяването, твърде е рано. Все още имаме много работа и път, който да бъде изминат. Но ако по време на Българското председателство бъде потвърдена политиката на разширяване, то това ще е много добре. Ние сме реалисти в това отношение".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна