Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: На много от страните, изгонили руски дипломати заради Скрипал, са им извили ръцете

| обновено на 05.04.18 в 20:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви по време на Московската международна конференция по сигурността, че на много от страните, изгонили руски дипломати във връзка с британските обвинения по "делото Скрипал", просто са им извили ръцете. Той определи действията на западните държави по случая "Скрипал" като  "откровена"  подигравка с международното право и дипломатическата етика. В изявлението си пред участниците в Московската международна конференция по сигурността Лавров за пореден път настоя за обективно разследване на покушението срещу бившия агент на разузнаването Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британският град Солсбъри.

"Подчертавам, че ще продължим да реагираме адекватно на неприятелски стъпки, но в същото време искаме да разберем истината. Настояваме за обективно отговорно разследване, което стриктно да отговаря на Конвенцията за забрана на химическите оръжия", посочи още Лавров. 

Руският външен министър остро разкритикува Вашингтон, като подчерта, че едностранните действия на Запада, начело със САЩ, водят до опасно нарушаване на балансите в света и добави, че във Вашингтон, Лондон и другите западни столици така и не са си извлекли поуки от трагедиите в Югославия, Ирак, Сирия и Украйна. 

"Не сме заинтересовани от конфронтация, нито от нова надпревара във въоръжаването. Ще отстояваме обаче интересите, суверенитета и независимостта на Русия целенасочено и ефективно, използвайки целият арсенал от налични средства", подчерта Лавров.

От думите на министъра стана ясно, че най-голямата тревога в Москва, предизвиква стремежът на Съединените щати да понижат прага на употреба на ядрено оръжие. Той спомена идеята на НАТО престъпленията в киберпространството да се разглеждат като нарушение на член. 5 от Вашингтонския договор. Същевременно подчерта отказа на Вашингтон и Брюксел от професионален разговор с Русия за противодействие на заплахите в тази сфера. 

Сергей Лавров отбеляза също така, че в сферата на стратегическата стабилност Вашингтон поставя на първо място осигуряването на военното си превъзходство и подкопаването на паритета. Като пример посочи повишената активност на Алианса в близост до руските граници и усилията там за разполагането на елементи от противоракетната отбрана.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!