Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едни следващи, засега, само 3 милиарда евро

БНР Новини
Срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна
Снимка: БГНЕС

Както и да интерпретираме, слушатели на програма „Христо Ботев”, на неотдавнашната среща във Варна ставаше въпрос за пари. За едни недодадени на Турция 3 милиарда евро. За Анкара дължими, за някои от евространите необходими, за други от евространите – подарявани. Без право на контрол.
Около Босфора документално вече са усвоени 3 милиарда евро. Отпуснати за реализирането на 26 дългосрочни проекта, основно за болници и училища за бежанци. От тези 26 дългосрочни проекта са изпълнени по-малко от половината. Останалите не са започнати. Както се казва в не най-новата българска литература – и ние сме дали нещо на света. Как се усвоява документално. А гордостта е още по-голяма, когато имаш последователи.
Схемата на плащания досега беше – една трета от бюджета на Евросъюза. Останалите според силата на икономиката си. Очаквано най-много Германия. Най-големите платци – Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания, Финландия не искат да плащат повече. Написаха и общо писмо до Брюксел. След като във Варна сегашните, отиващи си лидери на обединена Европа обещават да плащат от общия бюджет. Това е горе-долу съдържанието между редовете. Отделно и доклад за отчетност. Прозира и възможност да излязат от договора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна