Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Христова радост в сърцата, светлина в умовете, добруване и преуспяване на българския народ

Снимка: личен архив



Часове преди празника Възкресение Христово, от Ерусалим в България беше донесен пламък от Благодатния огън. За първи път македонска църковна делегация пристигна в София, за да вземе оттук Свещен огън за храмовете в съседна Македония. Православните християни вярват, че сам Бог изпраща Свещения огън на Страстна събота в храма "Свето Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо.

Благодатният огън "слезе" по обед на Божи гроб в Йерусалим. По традиция Божественият пламък бе изнесен от йерусалимският православен патриарх Теофил III от параклиса на храма "Свето Възкресение Господне".

За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. .

Българската църковна делегация, която очакваме да донесе благодатния огън в страната е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Снимка

Те заминаха за Божи гроб в 4 часа сутринта ранните и се очакват да пристигнат всеки момент. Благодатният огън се превозва с правителствен самолет. Свещеници от цяла България са тук, на летището в София, за да вземат частица от Небесния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата.

Снимка

След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис, където го чакат миряни за да го занесат до своите енорийски църкви. След 23 часа с литийно шествие Свещеният огън ще бъде отнесен и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение.

За първа година от София Благодатният огън ще бъде занесен и в православните храмове в Македония от представители на Македонската православни църква.

Тази година в церемонията по посрещането на Небедния огън бе репортерът ни Евелина Стоянова.

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна