Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Добрич освободи Желяз Андреев срещу подписка

| обновено на 11.04.18 в 19:02
Желяз Андреев
Снимка: Мая Щърбанова

Окръжният съд в Добрич освободи от ареста и постанови мярка за неотклонение "подписка" в 60-дневен срок на Желяз Андреев, за чието екстрадиране настояват Съединените щати. 

Съдът не уважи искането на Окръжната прокуратура за временното задържане под стража за срок до 60 дни. Желяз Андреев е обвинен от Прокуратурата във Флорида в „Заговор за нарушаване на Федерален закон и измама на държавата“ и „Износ и опит за износ на стоки към страна под ембарго – в шест случая“. 

Решението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок. Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция. 

В съдебната зала бяха изслушани пледоариите на обвинението и защитата.

В пледоарията си съдия Атанас Каменски от Окръжния съд в Добрич заяви, че от приведените доказателства става ясно, че Желяз Андреев не е извършил умишлено закононарушение, тъй като неговата дейност в "АВ Троникс" е имала обслужващ характер. Той добави, че съгласно българското законодателство, не може да се говори за заговор за престъпление, както и че няма факти, сочещи, че обвиненото лице може да се укрие.

След произнасянето на решението на съда за мярка за неотклонение „подписка“ Желяз Андреев заяви:

"Чувствам се удовлетворен за момента. Нямам повече какво да кажа".

Приятелката му Милена Здравкова сподели, че истинската битка тепърва предстои. Утре в 18 часа ще се състои протест срещу искането за екстрадирането на Желяз Андреев пред Съдебните палати в Добрич и София.

Мъжът беше задържан от полицията на 7-и април по искане за екстрадирането му в САЩ. Той е обвинен в участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че, като служител в отдел Продажби на „АВ Троникс“, той е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че, като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители.

Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени