Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят "Иванчева" - различните гледни точки

Десислава Иванчева
Снимка: БГНЕС

[/moduleПротест в защита на арестуваната вчера Десислава Иванчева се проведе пред БТА. Той беше организиран от нейни симпатизанти, издигнали кандидатурата й за независим кмет на район "Младост".

"Предполагам, че заради многото шум делото ще стигне до съда", каза в "12+3" съдебният репортер на "Хоризонт" Силвия Великова по повод зрелищния арест на Иванчева. Тя цитира различните гледни точки на Прокуратурата и на защитниците на Иванчева. Още от миналата година е имало е сигнали срещу Иванчева. Първоначално се е смятало, че става дума по-скоро за търговия с влияние. Бизнесмен е осигурил 70 000 евро белязани пари. Посредникът е отделил своята част и останалото е дал на Иванчева, разказа Великова.

Иванчева и заместничката й бяха с белезници по една единствена причина, за да не могат да пипат нищо и да се извърши освидетелстване, обясни Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата.

Георги Шопов представи гледната точка на Националната асоциация на строителните предприемачи:

"Започнаха много да се бавят преписки. Те забавяха въвеждането на сградите в експлоатация и бяхме в много неприятна ситуация. Наложи се да подадем сигнал в прокуратурата. Гражданската свобода не бива да преминава в граждански терор. Наши членове не са били изнудвани, но преписките не са били придвижвани с гледната точка, че строителството е нещо лошо. Позитиви от строителството има за самото общество. Изброихме фирмите със забавени преписки", каза Шопов.

Председателят на камарата на архитектите Борислав Игнатов също обясни позицията на колегите си:

"Действията на Иванчева като кмет не отговаряха на законовите процедури, въпреки заявените намерения. Една община трябва да се бори за развитие, а на практика дейността беше парализирана. От възложители и колеги получихме много молби за въздействие, но на практика това беше невъзможно. Нямаше никаква комуникация с нейния екип".

Николай Георгиев, председател на Кварталния съвет "Дружба", защити Десислава Иванчева. Той окачестви случилото се като "елементарен театър, целящ да докаже, че гражданите няма да бъдат допускани до управлението".

Бившият правосъден министър и адвокат Антон Станков определи зрелищния арест на кметицата на “Младост“ като медийна акция и изрази предположение, че може би това е целта - да се легитимира дейността на Комисията за борба с корупцията като нова формация, като ни покажат, че тя ще работи. Станков припомни случая с бившия военен министър Николай Цонев и добави, че публичност не значи прозрачност, а подобна показност на действията никога не прави добро впечатление. Антон Станков прогнозира, че след година или две, когато като данъкоплатци платим обезщетение на Десислава Иванчева след евентуално осъдително решение за държавата, разговорът за въпросната акция отново ще се води. 

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна