Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет от задържаните служители на ДАИ - Благоевград са обвинени в корупция

| обновено на 25.04.18 в 18:56
Снимка: БГНЕС

Десет от арестуваните вчера инспектори от "Автомобилна администрация" (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа. 

Съпругът на спецпрокурорка  и братът на главният секретар на Министерството на транспорта са сред обвинените за подкуп.

Стройна схема за изнудване на транспортни фирми описаха от Спецпрокуратурата и ГДБОП. Плик с 300 евро е стигал, за да си затворят очите инспекторите за нарушения в документите, които можели да се санкционират и с до 5000 лева. Както се изрази образно Иван Гешев, "това е била тарифата, за да влезеш в сградата на ДАИ-Благоевград". 

За да бъде имитирана обаче все пак някаква контролна дейност, били налагани дребни глоби. Всяка вечер дежурните инспектори си разделяли по около 1200 евро. Разследващите разполагат със СРС- записи, както на това, така и на предаването на парите  - в плик и под документите на проверяваната транспортна фирма. 
"Тези подкупи са били поставени в пликове под документите и са били поднасяни в работните помещения на тези инспектори."
обясни имитацията на контролна дейност Даниела Начева, заместник - ръководител на спецпрокуратурата, допълнена образно от шефа си Иван Гешев:
"Такса за влизане в сградата на ДАИ."
За схемата проговаря изнудван управител на дружеството пред ГДБОП:
"Използвахме СРС, които дадоха възможност да се фиксират даването на такива подкупи и разделянето им между тези служители."

Случаят започва по сигнал на изнудвано лице, получен в ГДБОП както се е случвало и в другите случаи на акция в поделения на ДАИ, въпреки многобройните  контролни органи в държавата: 
"За 3 години, откакто аз съм директор на ГДБОП, в ГДБОП не е дошъл документ от който и да било инспекторат на някое министерство. Нула".
каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов
Задържаните са до ниво - зам.шеф на Областната дирекция на ДАИ-София. Както стана ясно - един от тях е женен за прокурор в спецпрокуратурата. От вчера тя е в отпуск, обясни ръководителят й Иван Гешев, а на въпрос ще предприеме ли някакви действия отговори: 
"Ние не сме във времената на Сталин примерно, когато роднините носят наказателна отговорност за действията на своите близки, включително разстрел и лагери. Факт е, че ние нямаме данни и доказателства по делото тя да е знаела какво прави той".

По-общо Гешев и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментираха честотата на акциите в ДАИ, като заявиха, че тук трябва да се намесят и други институции. 

При акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП над 10 работещи в контролната транспортна институция бяха отведени с белезници в полицията.

Сред освободените е началникът на контролното звено Бойко Ханджийски, спряган за директор на областната структура, която близо две години няма постоянен ръководител.

До късно снощи са продължили процесуално-следствените действия на спецорганите по събиране на доказателства за дейността на организираната престъпна група в ДАИ, която е вземала подкупи от транспортни фирми, за да не издава актове за нарушения и наказателни постановления.

По непотвърдена информация екипи на ГДБОП са извършили проверки в две счетоводни къщи на територията на град Петрич, които обработвали документи на транспортни фирми, предимно гръцки.

По случая със задържаните служители на ДАИ-Благоевград са използвани специални разузнавателни средства, стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Европарламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна