Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от Еврогрупата обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

| обновено на 27.04.18 в 10:31

Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата, което започна в София. На него присъстват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър Олаф Шолц беше сдържан в очакванията си:

"Първо ни предстои преглед на изпълнената досега програма. Както знаете, това не е приключило. Но днес сме значително по-оптимистични, отколкото през последните години. Всички знаем, че ситуацията се е подобрила, но все пак трябва да изчакаме".

Сред останалите теми на заседанието са и търговските взаимоотношения със Съединените щати. На 1 май изтича отсрочката за въвеждането на мита върху алуминия и стоманата, дадена от администрацията на президента Доналд Тръмп. След като той се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, финансовият министър Бруно льо Мер изрази надежда, че проблемът с митата ще бъде окончателно решен. Въпреки това Европа трябва да е готова и за обратната ситуация, категоричен е льо Мер: 

"Комисията и Европейският съюз трябва да бъдат готови да вземат всички необходими решения, ако Съединените щати увеличат митата за нас. Няма причина американската администрация да налага нови мита за нас. Има проблем със свръхкапацитета при алуминия и стоманата, но Европейският съюз не е отговорен за него. Ние обаче не трябва да бъдем удряни с нови мита".

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква Гърция да излезе от спасителната си програма по-късно тази година без необходимост от предпазна кредитна линия. 

През август приключва третата спасителна програма за Гърция от 2010 година насам. В гръцката столица, където беше на посещение и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са убедени, че могат да постигнат споразумение с кредиторите за намаляване на дълга. Именно състоянието на гръцката икономика, възможностите на страната да се справи без нов спасителен план и идеите за опрощаване на част от гръцкия дълг ще бъдат обсъдени от финансовите министри от Еврогрупата. 

По-късно към дискусиите ще се присъединят и останалите европейски министри за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени