Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Димитрова: В Холандия има високо доверие в институциите

Кабинетът на холандския премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията след вота на недоверие, спечелен от холандското правителство, ще остане стабилна. Това прогнозира в интервю за предаването "Събота 150" проф. Антоанета Димитрова, преподавател в Института по сигурност и глобални въпроси в Хага. 

Доброто представяне на премиера и правителството в много други аспекти води до това, че доверието в правителството към момента изглежда достатъчно, за да продължи своя път. Като цяло доверието в институциите в Холандия е високо и достатъчно, посочи проф. Димитрова. 

"Вотът на недоверие трябва да се разглежда като елемент от поредица събития, при които премиерът много изкусно забравя или премълчава известни факти. Създава се впечатление, че министър-председателят е много добър в прикриването на факти, които обществото и опозицията биха искали да знаят", поясни Антоанета Димитрова. В конкретния случай с вота на недоверие става дума за документи за данъчна реформа и публичния достъп до тях.

Запитана предстои ли нова полемика между Анкара и Хага, на каквато бяхме свидетели през миналата година преди конституционния референдум в Турция с оглед на обявените за края на юни парламентарни и президентски избори в Турция, проф. Антоанета Димитрова изтъкна:

"Холандското правителство прави всичко възможно да избегне такава полемика поне в холандските медии. Полагат се задкулисни усилия за възстановяването на добри отношения между Холандия и Турция, защото в момента те са твърде лоши – след конфликта покрай конституционния референдум все още няма холандски посланик в Турция и нов турски посланик в Хага."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна