Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Генчо Начев: Доплащането не е причината за смъртта на жената, нуждаеща се от аортна клапа

проф. Генчо Начев
Снимка: svetaekaterina.eu
Причината за смъртта на жената, която преди няколко дни почина в Университетската болница "Света Екатерина", не е това, че е не е могла да доплати за поставянето на аортна клапа. Болницата не е изпратила искане до НЗОК за медицинското изделие, защото още не са били завършени всички необходими изследвания на пациентката, заяви пред Радио София директорът на болницата проф. Генчо Начев.

Пациентски организации алармираха, че от 1 април НЗОК заплаща за това изделие по-ниска цена и ако не се договорят нови цени с дистрибуторите, пациентите ще трябва да доплащат.

Починалата жена е била в тежко общо състояние. Проф. Начев съобщи, че резултатът от проверката на НЗОК в болницата показва едно единствено нарушение - на документ от ехокардиография на жената.

От пресцентъра на НЗОК заявиха, че ще обявят резултатите от проверката до края на работния ден на 27 април. Днес пред Радио София обясниха, че ще ги коментират, когато излязат официалните резултати и от проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит" в болницата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна