Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейските страни посрещат Първи май с протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С протестни демонстрации гърците се подготвят да отбележат днешния международен ден на труда. Синдикатите и опозиционните партии организират демонстрации в страна срещу строгите икономически мерки на правителството. Протести ще има и в други страни

Във Франция, за стачки са мобилизирани държавните служители, железничарите, пенсионерите, здравните работници в домовете за възрастни, а също и персоналът от авиокомпания Air France

Турските власти разрешиха първомайски демонстрации в Истанбул, но само в една ограничена зона, а 26000 полицаи ще поддържат реда. Властите взимат всички мерки, за да избегнат сценария от 1977 година, когато на площад „Таксим“ бяха убити десетки протестиращи.

Многохиляден протест се очаква в столицата на Филипините - Манила срещу повишената цена на живота и неизпълненото обещание на президента да спре изтичането на работна ръка зад граница.

Над 80 демонстрации са свикани в Испания в Международния ден на труда, съобщават испански медии. Синдикатите призоваха за масово участие. Исканията към правителство са за равноправие между половете, по-добри работни места, по-високи заплати и достойни пенсии. На демонстрациите ще присъстват и представители на политически партии като Социалистите, "Подемос" и Обединената левица.

С протестни демонстрации срещу строгите икономически мерки на правителството, гърците отбелязват международния ден на труда. Вече е започнала и поредната стачка , съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. Напълно е засегнат транспортният сектор. От полунощ моряците са блокирани всички гръцки пристанища. За да не се отрази на туризма, към островите Тасос и Самотраки, където хотелите са резервирани предимно за български туристи, фериботите се движат по разписание, а моряците стачкуват символично. Железничарите не допускат днес движението на нито един влак. Метрото в Атина спря, а градските автобуси се движат само в часовете на демонстрациите, за да обслужват участниците в протестите. Синдикатите, всички опозиционни партии и дори местни организации на управляващата „Сириза“ приканват гърците за масово участие 

Европейските синдикати посрещат първи май с предизвикателството да продължат да защитават правата на работниците без силната членска основа от миналото. В държави като Франция, Великобритания и Швейцария броят на синдикалните членове е спаднал с една трета за последните 30 години.

Празникът започва в края на 19 век, когато се създават и първите синдикати. Това е момент, в който работниците нямат почти никакви права, те работят до 16 часа на ден, при много лоши условия. Немалко от тях намират смъртта си на работното място.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем участници в протеста , впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 година от Топографското дружество. А като  официален празник 1 май се отбелязва от 1945 година.

Какво още разказва историята и какво празнуват на 1-ви май различните страни можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от