Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майте Руис: ЕС трябва да подкрепя независимите медии с публични средства

Испанската евродепутатка Майте Руис
Снимка: Фейсбук страница на Майте Руис

Европейският съюз трябва да подкрепя независимите медии с публични средства, заяви пред БНР испанската евродепутатка Майте Руис преди  днешното обсъждане на доклад с препоръки за медиите в Европарламента. В интервю за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ тя подчерта, че мафиотски кръгове поставят под силен физически и финансов натиск журналистите.

„Това, което се видя след убийството на Дафне Каруана Галиция в Малта и покушението срещу журналиста в Словакия, е че сега в Европа имаме проблем с властта на корумпираната мафия, която показа, че може да спира работата на журналисти“, каза Руис, която е от групата на либералите.

„Освен физическото елиминиране, тези хора използват различни инструменти, за да упражняват цензура и за да заглушават гласа на журналистите. Друг начин е воденето на съдебни дела за криминални престъпления срещу някои от тях. Целта на това е журналистите да бъдат сплашени и така да затворят устата им, да сложат край на разследващата журналистика. Всичко това създава силна зависимост на медиите от финансирането. В Европейския съюз трябва да се справим с този проблем като подкрепяме медиите с публични средства“, добави тя.

Според нея е необходимо законодателство, което да защити „тези, които излизат и казват неща, които са неудобни“.

„Необходимо е законодателство, което да защити журналистиката и тя да продължи да бъде гарант за демокрацията. Именно свободната журналистика е гаранция за демокрацията… Трябва да ги защитим също от съдебни дела, чрез които се ограничава и спира тяхната работа и като цяло разследващата журналистика“, каза тя.

Доклад на Европарламента предлага нови правила за медиите

Обсъжданият днес доклад в Европейския парламент предлага да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество, предаде БТА.

Предлага се също държавите в ЕС да се задължат да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада.

В него се призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им. Подчертава се необходимостта от ограничения за обществените служители да бъдат собственици на медии.

Държавите да осигурят подходящо финансиране на обществените медии

ЕП отбелязва, че обществените власти имат задължението да защитават независимостта и безпристрастността на обществените медии, които работят в служба на демократичните общества, а не като обслужват интересите на действащите правителства. Те са призовани да вземат мерки, включително като предоставят подходящо бюджетно финансиране, за осигуряване и насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда, в служба на демократичното общество, включително независимост и устойчивост на обществените медии.

Отправен е призив Европейската комисия да възприема опитите на правителствата за нарушаване на свободата на медиите като сериозна и трайна злоупотреба с власт, и като действия срещу основни ценности на ЕС.

Запитана дали има възраждане на тенденцията за силни обсебващи авторитарни лидери, които задушават опозиционните гласове в страните си, Майте Руис отговори пред БНР:

„Тези ултранационалистически възгледи, които се разпространяват и съчетанието им с един харизматичен лидер е доста опасно. Паниката и национализмът в никакъв случай не е добра комбинация. Това не може да бъде решението. Това, от което наистина се нуждаем, е „битка на идеите”. Трябва да насърчим солидарността между европейските страни. Трябва да се съсредоточим върху тези основни базисни неща, които ни свързват, които ни обединяват и които ни правят Европейски съюз. Вишеградският модел например може да постави под въпрос нашия общ напредък. Ако се затваряме вътре в себе си и не говорим за тази солидарност между държавите в Съюза, за общите ни ценности, които споделяме, има опасност да загубим постигнатото през последните години - общият ни просперитет, за който сме се преборили“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна