Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: Решението на Тръмп е изпитание за Европа

Всички членки на ЕС са предвидени в новата бюджетна рамка на абсолютно равни начала

Снимка: БГНЕС

Решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран е изпитание за Европа. Това заяви в предаването "Преди всички" евродепутатът Искра Михайлова. Според нея има поредица от изпитания, които ще възникнат в резултат на новата гледна точка на американския президент.
 

За новата бюджетна рамка евродепутатът коментира:

"Европейската комисия преодоля колебанията дали да има Европа на 2 или 3 скорости, дали да има отделно финансиране за еврозоната, дали да има разделения в самото предложение за бюджетната рамка. Днес такива разделения няма. Всички членки и региони са предвидени в тази рамка на абсолютно равни начала".

Искра Михайлова обаче добави, че от всяка страна зависи как ще избере да работи – дали ще приеме всички възможности, които дава тази финансова рамка, или ще се ограничи върху това, което е познато, приемливо и лесно осъществимо и по този начин ще си остане на втората или третата скорост.

"Ще се води дебат по същество по новата бюджетна рамка в Европейския парламент. ЕП е абсолютно мобилизиран в рамките на следващата една година, до новите европейски избори, да се работи максимално активно по приемането както на многогодишната финансова рамка, така и на законодателните регламенти по отделните програми, които допълват тази рамка, за да доведем тяхното приемане до етап първо четене в ЕП. Дали ще има дебат в страните членки, това е решение на самите членки“, отбеляза още Искра Михайлова.

За днешния дебат "Младите в дигиталния свят" евродепутатът заяви:

"2020 година за нас не е някаква граница, която ще се усети осезаемо или физически, а е просто начало на нов етап, в който ЕС ще инвестира много в дигиталните умения, за да може да направи по-конкурентоспособна икономиката си и преди всичко гражданите на ЕС. Дали България е готова, зависи изцяло от България дали ще работи в тази посока. България е страна, която предоставя на цяла Европа млади и изключително способни специалисти в областта на дигитализацията, информационните технологии, програмирането. Все повече млади хора се включват в това семейство на професионално работещи в тази област. Младите хора в България имат дигитална грамотност, но имаме да работим още, за да гарантираме достъп на всички населени места и региони и възможности на всички граждани да се възползват от възможностите на дигиталното общество“.

Михайлова подчерта като изключително важно това, че в новото предложение за финансова рамка на ЕК има ясно очертана връзка между дигитализацията, иновациите и инвестициите в изследвания и регионалната политика.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!