Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Отпада ограничението за броя хора в едно жилище при първа регистрация по постоянен адрес

Снимка: БГНЕС

Народното събрание подкрепи на първо четене отпадане на ограничението за броя на хората, които могат да обитават едно жилище при първа регистрация по постоянен адрес. Промяната в Закона за гражданската регистрация беше предложена от групата на обединените патриоти. Срещу текста гласуваха депутатите от ДПС.

Според председателя на Правната комисия Данаил Кирилов в момента проблемът сериозно рефлектира в областите Кюстендил и Благоевград, но с предложените текстове ще се подобри регистрационният режим и контролът. Разпоредбата няма нищо общо с изборния туризъм, подчерта той:

"Така се получаваха едни изкривени избирателни списъци. Предложеното изменение цели преодоляването точно на тази диспропорция".

Промените бяха отхвърлени от ДПС с аргумента, че са лобистки и дискриминационни. Рамадан Аталай припомни, че през 2015 година ДПС е предложило служебен адрес за българските граждани, които няма къде да бъдат регистрирани, но тогава проектът е бил отхвърлен:

"Вие тогава бяхте против да бъдат регистрирани хората на един адрес. Сега правите изключения, защото имате полза. Дискриминацията е от това, че давате, за пръв път, българско гражданство, а на тези, които живеят в България, ги дискриминирате".

Правилото е за всички от български произход - както за тези, които от Македония получават българско гражданство, така и за тези в Турция, подчертаха управляващите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени