Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три хеликоптера са излетели тази сутрин, за да търсят Боян Петров

От екипа на Боян Петров са разговаряли с пилота на единия хеликоптер

| обновено на 11.05.18 в 11:52
Боян Петров на Нанга Парбат
Снимка: Личен архив

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров. От външното ни министерство съобщават, че три хеликоптера са излетели от летището в Катманду. Два от тях ще участват непосредствено в спасителните дейности и в момента се намират на китайска територия в най-близкото село до района Шиша Пангма. Машините обаче все още изчакват намаляване на силата на вятъра. Третият хеликоптер остава на непалска земя, за да снабдява с гориво останалите. 

Преди минути от екипа на Боян Петров са разговаряли с пилота на единия хеликоптер. 

Сложни дипломатически совалки доведоха до това хеликоптери от Непал да получат разрешение да летят над китайска територия, където се намира 8-хилядният връх. Очаква се по-късно днес пресконференция на китайския посланик в София.

Няколко спасители, шерпи и алпинисти са тръгнали тази сутрин от Базовия лагер да търсят българина.

"Всички в базовия лагер са излезли по маршрута. Имат и собствена организация кой, кога и как да тръгне". Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Деян Петков от екипа на експедицията на Боян Петров.

"Надеждата на всички е Боян да е в Лагер 2",  уточни той.

Петков обясни, че заради плътна облачна покривка не е направена сателитна снимка на района, но е поръчана нова снимка: „С нея можем да видим някакви обекти, които смятаме, че са неестествени за терена, който е там. Разчитаме на хората в планината, на хеликоптерите и снимката е още нещо, което да помогне в работата. /.../ Шансовете на Боян намаляват всеки ден, обаче ние сме оптимисти и се надяваме на добър завършек на всичко това“.

Петков заяви, че акцията по спасяването на алпиниста не се нуждае от допълнителни средства към момента: "Боян има добра застраховка, имаме хора, които ни подкрепят. Проблемът е, че застрахователите изплащат сумите след определен период, а за съжаление в Непал или там на място, трябва да се разплаща с хората в кеш. Затова набираме средства, за да може услугите да се заплатят на момента. Към момента имаме достатъчно средства за реакция на момента".


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна