Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Хаджиангелова: Страната ни е единствена в Европа, която не реимбурсира кислородолечението в домашни условия

| обновено на 15.05.18 в 16:38
Снимка: архив БНР

Здравната каса да започне да заплаща кислородните помпи за белодробно болните, настояват от Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

Страната ни е единствена в Европа, която не реимбурсира кислородолечението в домашни условия, каза Диана Хаджиангелова, която е председател на Асоциацията:

"Редица писма изписахме -  и към Министерство на здравеопазването, и към Национална здравна каса - защото хора, които са с много тежка фаза на хроничната обструктивна белодробна болест /ХООБ/, това е тяхната терапия. Ние се чувстваме дискриминирани. Това е един апарат от около две хиляди лева, това е непосилно за хора, които са с тежка форма на заболяването".

Мръсният въздух и тютюнопушенето са рисковите фактори за белодробните болести. Смята се, че през XX век вследствие на тютюнопушене са починали около 100 милиона души, а 600 хиляди непушачи умират всяка година поради излагане на вторичен цигарен дим. По данни на Световната здравна организация всички европейци са изложени на вредни нива на замърсяване, а 430 хиляди души умират всяка година от излагане на прахови частици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна