Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Етъра" разкрива един позабравен и много вълнуващ свят пред малчуганите

Снимка: ЕТЪР - Музеен детски център

Да пренесеш миналото през съвременността и да го съхраниш за съвремието - това е мисията на Етнографския музей на открито "Етъра". През цялото лято той ще посреща децата с вълнуващи занимания. Посещавайки "Етъра" се откъсваме от съвременността, за да се потомим във възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и да се докоснем до бита на старите българите. В занаятчийските работилници майсторите изработват от ранни зори своите изделия и нямат нищо против да споделят своите тайни с всеки любознателен посетител...


Детският педагог на музея Любомира Иванова разказа подробно пред Радио София за летните занимания за децата в духа и времето на старите майстори и занаяти. Децата могат да научат най-разнообразни неща под формата на игри в Детския център в периода от април до октомври. Там те могат сами да си направят фигурки от глина и след това да ги оцветят или да тъкат на малки дървени станове. По-малките пък могат да играят на продавачи и купувачи в стар пазар, наречен "Който разбира, тук се спира". Друга възможност за малчуганите е да се научат да отпечатват фигурки върху плат по стара технология.

Караоке с български народни песни пък предлагат в център "Българка", който се намира до главния вход на музея. Там децата могат да редят пъзели или да изработват апликации с природни материали. Етнографският музей на открито "Етъра" организира и Национален конкурс за детска рисунка "Силата на водата".

Любомира Иванова отбеляза, че предстои инициативата "Следкарнавална гюрултия" на 20 май, веднага след карнавала в Габрово. Тогава в музея ще гостува Старозагорският куклен театър, който ще представи на няколко пъти през деня подходящо произведение.
На Еньовден посетителите на "Етъра" ще могат да дегустират билкови продукти, храни от различни области на България, игри за децата, свързани с билките, както и плетене на еньовски венци и китки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна