Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От КНСБ изчисляват:

2340 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство

Виолета Иванова

Има слаб ръст на нарастване на издръжката на живота в България за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. Това обаче е в рамките на инфлацията, обясни в интервю за предаването „Преди всички“ Виолета Иванова, експерт в Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

585 лева са необходими на човек за нормален живот.  2340 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство, като с такъв доход разполагат около 26% от домакинствата в страната. Всички останали 83% не могат да достигнат до общия доход на едно лице, което да покрие издръжката на едно лице:

„Това означава, че родителите в това домакинство трябва да получават нетно/брутно възнаграждение не по-ниско от 1170 лева, при условие че единственият източник на доходи е работната заплата“. 

Иванова съобщи, че има нарастване на високодоходните групи и това се дължи на нарастване на работната заплата:

„Ситуацията на пазара на труда е, че се търси висококвалифицирана работна ръка с по-високи работни заплати“.

Нискодоходните групи също намаляват, но с по-ниски доходи.

Нараства броят на работещите на минимална заплата. Те са около 470 хиляди българи. Изследването обаче не обхваща групите, които се осигуряват на минимална работна заплата, но се взимат по-големи възнаграждения.

Експертът посочи, че броят на хората, които са под официалната линия на бедност за 2018 година, която е 321 лева, са около 1,8 млн., но намаляват спрямо същия период на миналата година.

При нехранителните стоки цените запазват същите нива. При хранителните стоки обаче е отчетен ръст около 0,9% спрямо предходното тримесечие:

„Има нарастване на цените при плодовете и зеленчуците със сезонен характер. Нарастване на цените има и при цигарите и алкохола от началото на годината и при заведенията за обществено хранене. Леко нарастване от 0,7% се наблюдава от групата на хляб и зърнени храни, но в тази група има висок дял върху потреблението на бедните домакинства, следствие, на което всяка динамика нагоре води до поскъпване на живота на тези домакинства".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.