Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест любими песни представят България в книга на ЕС

До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест български песни, които ще представят страната ни в първата „Книга на песните на Европейския съюз“. Организатор на проекта е неправителствената организация EUROPEAN UNION SONGBOOK с основател датчанина Джепе Марслинг. От българска страна участник в общоевропейската инициатива е АМТИИ. 

До момента над 23 000 души от 13 страни членки вече са гласували за песните, които представят страните им. Българите са 14-ата европейска нация, която дава своя музикален вот. Първото издание на „Книга на песните на ЕС“ е предвидено да излезе през 2019 г. в Деня на Европа – 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на английски език – в две колони една до друга. За финален редактор на „Книга на песните на ЕС“ за България е определена проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректор на АМТИИ Пловдив.

Шестте категории песни са определени според предложенията на 17 музикални академии от 14 страни, а 56-те песни са номинирани от студентите на преподавателите от НМА – София и АМТИИ – Пловдив, заяви проф. Т. Шекерджиева-Новак.

По думите ѝ, идеята е новаторска и целяща да изрази вкусовете на хората от различните страни членки на Съюза, както и всяка страна да изяви собствените си музикални вкусове.

Това би помогнало да се опознаем взаимно по-добре.

Проф. Новак уточни, че се гласува за следните шест категории песни – „Любов“, „Природа и сезони“, „Свобода и мир“, „Народни песни“, „Песни за вярата“ и „Детски песни“.

В категорията „Любовни песни“ номинираните са „Светът е за двама“, „Адаптация“, „Аз и ти“, „Да те жадувам“.

В „Песни за природата и сезоните“ - „Хубава си моя горо“, „Обичам те, Родино“, „Есен“, „Ах, морето“.

В „Песни за свободата и мира“ – „Вятър ечи, Балкан стене“, „Една българска роза“, „Край Босфора“.

В четвъртата категория „Фолклорни и традиционни песни“ намират място „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Полегнала е Тодора“, „Злато моме“, „Руфинка болна легнала“, „Заблеяло е агънце“, „Калиманку Денку.“

Песни за вярата са: „Страхотен ден“, „Момчето, което говори с морето“, „Синева“, „Отче наш“, „Тебе поем“.

Сред номинираните детски песни вероятно ще бъдат: „Зайченцето бяло“, „Детска планета“, „Сладкопойна чучулига“.

Проф. Новак призова всички българи да участват в гласуването за избор на шестте песни, които ще представят страната ни. Тя подчерта, че е извършила редакторската си работа преди година и че конкуренцията ще бъде между нашите песни, които са номинирани. Като интересен факт тя посочи включването в категорията „Любовни песни“ на песента „Йовано, Йованке“.

Може би някои от съседите ни ще предявят претенции за нея, но тя си е наша песен и бе любимата на моята баба, заяви още проф. Тони Шекерджиева-Новак.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна