Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фейсбук“ удвоява броя на специалистите, които ще се грижат за личните данни

Платформата е закрила над 200 приложения, които са имали достъп до лични данни, предстои закриването на още

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг бе изслушан в Европейския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Фейсбук“ ще инвестира в безопасността на потребителите си и ще удвои броя на специалистите, които се грижат именно за тази цел. Това съобщи изпълнителният директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, който вчера отговаря на въпроси на председателите на политическите групи в Европейския парламент в Брюксел.

В продължилия близо час разговор Зукърбърг призна допуснатите злоупотреби в случая с „Кеймбридж аналитика“ и се извини за тях.

„Ние не разгледахме по-широко нашата отговорност и това е грешка. Аз съжалявам за нея. Ще ни отнеме време, за да направим всички необходими промени, но аз поемам ангажимента да ги направя както трябва, както и да направя необходимите инвестиции за сигурността на хората“, каза шефът на компанията „Фейсбук“.

„Ние ще удвоим броя на специалистите, които ще работят за сигурността на хората и те ще станат повече от 20 хиляди до края на тази година. Искам ясно да заявя, че да пазим безопасността на потребителите за нас е по-важно от това да извличаме максимални печалби“, добави Зукърбърг.

Фейсбук се използва и за лоши цели, а именно за фалшиви новини, злоупотреба и разпространяване на невярна информация, посочи той. По отношение на руската намеса в президентските избори в САЩ Зукърбърг призна, че „през 2016 г. ни отне твърде много време, докато идентифицираме във Фейсбук руската намеса в американските избори за президент. „Тогава бяхме фокусирани върху по-традиционните кибератаки като фишинг и вируси например, но не бяхме достатъчно подготвени за тези координирани дезинформационни операции, за които сега сме наясно“, каза той.

Зукърбърг увери, че платформата ще бъде по-подготвена за следващи избори: „Знам, че предстоят важни избори на много места в Европа - през 2018 и 2019 г. - в Словения, Швеция, Латвия, Естония, Белгия, Полша и разбира се, за Европейски парламент. И това е един от нашите топ приоритети - да предотвратим всякакви подобни намеси като тази на Русия в президентските избори в САЩ през 2016-а. Нашата цел е да изградим повече инструменти, за да идентифицираме фалшивите профили, които целят това и да ги изтрием, както постъпихме на президентските избори във Франция. Там открихме и заличихме повече от 30 хиляди подобни акаунти“.

Изпълнителният директор на „Фейсбук“ обеща до края на годината да разкрие още 3000 работни места в ЕС, като така общият им брой ще достигне 10 хиляди.

Запитан как платформата ще се съобрази с новия регламент за защита на личните данни, той отговори: „Очаквам да сме изцяло в крачка с неговите изисквания до 25 май, тоест, след 3 дни. За тази цел работи доста голям екип на Фейсбук. Не мисля, че въпросът е дали да има или не регулация, а коя е правилната. Значението на интернет в живота на хората нараства все повече. Така че известна регулация е важна и неизбежна - въпросът е да я направим както трябва, тоест да изработим регулаторните рамки така, че те да помогнат за защита на хората, да са гъвкави, да позволяват иновации и да не спират развитието на новите технологии“.

След случая с „Кеймбридж аналитика“ започнахме да преглеждаме всички наши приложения, подчерта Зукърбърг: „Тъй като имаше много приложения, които използваха системата преди 2014-а и преди да влязат в сила промените през 2015 г., е важно да се върнем назад и да проучим всяко от тях, което има широк достъп до личните данни на голям брой хора. Ние вече проучихме хиляди и закрихме над 200, а предстои да проучим още хиляди, което ще отнеме месеци. Допускам, че ще закрием още“.

Целият репортаж с отговори на Марк Зукърбърг е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна