Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствена организация започва европейска консултация с гражданите за опазването на океана

Антидия Ситорес в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Таня Величкова, БНР

Surfrider Europe  – eвропейска неправителствена организация, която се бори за защита на океана, езерата, реките и крайбрежието - организира европейска консултация с гражданите преди парламентарните избори през 2019 година, в опит да постави проблема за опазването на океана. Мотото на кампанията е "Гласът на океана".

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Антидия Ситорес, която завежда връзките на организацията с институциите, обясни, че целта е европейските избори да засегнат темата за замърсяването на водите с отпадъци:

„Фактът, че в България в момента се провежда европейското председателство, е добър повод всички символи да бъдат събрани в България. Ние смятаме че тук трябва да се концентрират темите за всички морета на Европа".

Приетата от ЕК законодателна разпоредба за ограничаване на пластмасовите артикули за еднократна употреба Ситорес определи като „голяма победа“ но допълни:

„Това са все отпадъци, които оказват своето въздействие върху морската среда. Но, има и други замърсители – микрочастиците, които са пластмасови. Този вид законодателство не засяга именно този вид. Искаме да подобрим съзнанието на гражданите и на европейските политици, за да може тази тема да влезе в политическата програма в следващия изборен период“.

Фондация Surfrider Europe иска в европейската програма да навлязат по-силно темите за възобновяемите енергийни източници и постепенното отпадане на изкопаемите горива.

„От фондацията сме стартирали електронна платформа, която ще бъде официално открита на първи юни. Тя ще бъде на български, както и на 6 други езика. В нея ще има кратък въпросник и отбелязани приоритети, свързани с опазването на океана, както и отделни теми, по които ще се предоставя информация. Ще имаме обратна връзка чрез попълването на тези анкети, а в края на годината ще се направи обобщение на всички резултати, така че ще се види кои от темите излизат на първо място. След това ще излезем със съответните планове за действие, в зависимост от приоритетите.

След като обобщим резултатите от отзивите и анкетите, след консултацията, в началото на следващата година ние ще изпратим своя анализ на всички европейски партии като ще ги попитаме дали те са приятелски настроени към океана и опазването на морската среда“.

През последната предизборна европейска кампания океанът изобщо не беше засегнат в говоренето на политическите партии. Нашата голяма амбиция е да повдигнем съзнанието на европейските граждани още отсега, тъй като океанът е вторият бял дроб на планетата и, в случай че ние не се занимаем с този приоритет, вниманието на политическата общност ще се насочи към други теми като например миграцията или икономическото въздействие на определени фактори.

По време на прехода към възобновяеми енергийни източници, океанът би дал огромна икономическа възможност на доста държави да се изправят на крака, убедена е Ситорес.

„Искаме да помогнем да ограмотим гражданите да променят поведението си в ежедневна перспектива - да ги научим какво могат да променят в своите действия, например при употребата на пластмасови опаковки или какъв избор да правят като потребители, от гледна точка на това какво предпочитат и какво искат за океана. Затова са включени и теми като „устойчив туризъм“ или „пригответе си сами природосъобразна козметика“. Гражданите ще разберат, че могат да предприемат определени действия или да дадат своя глас, така че да променят факторите, които въздействат на океана.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени