Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворник в отпуска уби две полицайки и минувач в Белгия

| обновено на 29.05.18 в 14:42
Белгийски полицаи заемат позиции до мястото на стрелбата в центъра на Лиеж.
Снимка: Ройтерс

Въоръжен нападател уби две полицайки и минувач в източния белгийски град Лиеж, преди да бъде застрелян от спецполицаи в инцидент, за който властите допускат да е терористична атака, съобщи АФП.

Атаката в центъра на града започнала около 10,30 ч местно време днес, когато мъжът, който вървял след двете служителки на реда, ги наръгал многократно с нож, а след това ги застрелял с оръжията им, съобщи прокуратурата.

Федералната прокуратура обяви, че е започнала разследване за тероризъм във връзка с инцидента, който идва при степен на висока тревога в Белгия след серия атаки, включително два самоубийствени бомбени нападения в Брюксел, за които отговорност пое „Ислямска държава“.

Прокуратурата съобщи, че след като застрелял полицайките мъжът открил огън по паркирал автомобил като убил 22-годишен мъж, седял на мястото до шофьора.

След това продължил пеш и влязъл в училище, като взел чистачка за заложничка. Полицията се намесила, той излязъл и открил огън като ранил няколко служители в краката, преди да бъде застрелян.

Вестник „Либр Белжик“ цитира полицейски източник, според когото мъжът викал „Аллах акбар“ ("Бог е велик" на арабски език).

Според местната телевизия RTBF нападателят излязъл от затвора в понеделник, като бил известен само с малки нарушения и нямало данни да е свързан с екстремистки групи.

Други медии допускат, че Бенжамен Ерман (36 г., белгийски гражданин) се е радикализирал зад решетките. Той е излежавал присъда, като окончателното му освобождаване предстояло, а снощи получил разрешение да излезе на свобода само за няколко часа, предаде БТА.

Лиеж – промишлен град, намиращ се близо до границата с Германия във френски говорящата част на Белгия, бе сцена на стрелба през 2011 г., когато нападател уби 4-има души и рани над 100 преди да се самоубие, посочва Ройтерс.

Белгия се намира в състояние на висока бдителност, след като базирана в Брюксел клетка на „Ислямска държава“ клетка атакува Париж през ноември 2015 г., като уби 130 души, и още 32-ма в Брюксел през март 2016 г.

Кралят на Белгия Филип и премиерът Шарл Мишел съобщиха, че се отправят към Лиеж в знак на съпричастност с жертвите. Засега Белгия не възнамерява да променя степента на готовност срещу терористичен удар.

За „Хоризонт“ Христина Фърчанова, български музикант в Лиеж, сподели: „Ако бях на работа, щях да съм много близо до мястото на нападението... Имала съм късмет. След терористичните актове в Брюксел, навсякъде в Белгия имаше напрежение, но нещата се бяха успокоили. Надявам се да няма паника“.

Цялото интервю с Христина Фърчанова, както и коментар на специалиста по национална сигурност проф. Николай Радулов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна