Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Воденов: Не може да има пари за обучение на чиновници, а за утилизация на боеприпасите - не

Снимка: БГНЕС

Правителството до края на настоящия месец ще предприеме действия по изграждането на нов център за утилизация на боеприпасите на територията на страната. Там ще бъдат цивилизовано утилизирани излишните боеприпаси при спазване на всички екологични норми и технологични изисквания. Персоналът, който ще се занимава с тези дейности, ще бъде добре инструктиран. Това поясни в предаването „Преди всички" Тодор Воденов от синдикат „Отбрана“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Воденов припомни, че националната програма за утилизация е приета още през 2004 година:

„Не всичко може да бъде идеално в настоящия свят. Ние правим каквото можем, но не го правим идеално. И естествено е, че има взривове. Работата е там да си вземем поука и да правим така, че да умират все по-малко хора и да можем да утилизираме боеприпасите все по-евтино“.

Воденов подчерта, че в близките две-три години няма опасност от санкции заради спазването на международните ни ангажименти за утилизация на боеприпасите, но предупреди, че в по-дългосрочен план нещата могат да се усложнят:

„Засега успяваме, в бъдеще не съм сигурен. Това означава, че във времеви хоризонт от две до три години няма да имаме проблеми, но след време - всички знаем, с времето има проблеми, които могат да възникнат при съхраняването на боеприпаси, трябва да вземем мерки, така че боеприпасите да бъдат утилизирани по подходящ начин". 

Къде са парите за утилизация, попита още Тодор Воденов:

„Пари има. Данъкоплатецът има достатъчно финанси и средства. Може би трябва да потърсим начин да изискаме от управляващите - които и да са на власт, да финансират тези програми, така че да бъдат насочени за достатъчно ефективно утилизиране".

„Не може да даваме финансови средства за обучение на чиновници, а да не даваме средства за утилизация – малко странно ми звучи", коментира Воденов.

Модернизацията на армията по никакъв начин не пречи на утилизацията – може да се намерят достатъчно финансови средства и за едното, и за другото, категоричен бе експертът.

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна