Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗД: 210 обществени сгради в страната са недостъпни за хората с увреждания

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) определи 210 обществени сгради в страната като недостъпни за хората с увреждания. За всяка от тях в институцията вече има образувана отделна преписка, а санкциите, които КЗД може да наложи, в случай че нарушенията не бъдат отстранени в срок, достигат 20 000 лева.

Образуването на преписките е част от безсрочната кампания на комисията "Достъпна България", започнала в края на миналата година. Цел на инициативата е да подпомогне осигуряването на архитектурна среда, достъпна за хората с увреждания.

"През април и май бяха направени обстойни проверки в цялата страна. Очакваме между 80 и 120 нови подобни производства всеки месец", посочват от институцията.

"Не се притесняваме да приложим цялата строгост на закона там, където няма изграден достъп до хората с увреждания", посочва в съобщение до медиите председателят на комисията против дискриминация Анна Джумалиева.

Новите производства ще се водят главно срещу доставчици на комунални услуги, телекоми, банки и застрахователни дружества, държавни и общински институции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна