Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Семеен съвет“ с премиера в Театър 199

БНР Новини
Актьорският състав на постановката "Семеен съвет"
Снимка: Симон Варсано

Най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“ е комедията „Семеен съвет“на Кристина Клементе и това е първа постановка у нас по пиеса на съвременната каталунска драматуржка. Преводът е на  Нева Мичева.

Появата на „Семеен съвет“ на българска сцена дължим на актьора и режисьор Атанас Атанасов, който през годините е поставял и играл в няколко пиеси на друг каталунец -  особено популярния в България Жорди Галсеран.

„Семеен съвет“ е една изключителна комедия за това, как ние обръщаме живота си – в името на уж по-доброто. Тя свива социума в една семейна клетка – семейство с две деца и годеника на дъщерята. Това семейство си има правила, които са много строго регламентирани – има си устав, всяка седмица се провежда събрание, на което се гласува тайно или явно. Председателят  произвежда избори в семейството, той разпределя задълженията през седмицата – кой готви, кой чисти, кой пазарува. Той налага санкции, когато е необходимо, на един или друг от семейството, той дава поощрения… Всъщност това е един малък парламент. И любопитното е, че няма разбирателство и се стига дотам, че младите искат да „вземат властта“. От тук нататък пиесата прави един страхотен анализ на цялото общество“, казва режисьорът на спектакъла и обещава, че въпреки сериозните въпроси, които текстът поставя, публиката ще излезе ведра и усмихната след това представление.

В екипа на „Семеен съвет“ са още сценографите Невена Белева и Кирил Наумов и актьорите Георги СпасовАнастасия ИнгилизоваВасил ДуевХристина Джурова и Никола Стоянов, който е и автор на музиката в спектакъла.

Премиерата е на 18 юни от 20 часа в театър „199 Валентин Стойчев“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна