Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безлов: Ако Калфин беше избран за председател на ОЛАФ, това щеше да бъде репутационен проблем

Снимка: БГНЕС

Ако Ивайло Калфин беше избран за председател на ОЛАФ, това щеше да бъде репутационен проблем. Това коментира анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за предаването „Нещо повече“.

„Първият аргумент беше, че би било много странен избор, който ще предизвика известни напрежения в администрацията и в политиката на ЕС, да се избере българин за директор на ОЛАФ, защото страната е с лоша репутация по отношение на корупция, злоупотреби. Българин, който да управлява ОЛАФ, респективно да разследва измами, би било репутационен проблем“, обясни той и добави: „Вторият аргумент срещу възможната победа на Ивайло Калфин беше, че твърде много български представители са спечелили ключови административни позиции в европейската администрация и още един пост би станало твърде много за този кратък период“.

Безлов коментира и предстоящата извънредна среща на лидерите на страните от ЕС по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище, свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: 

„Общо е впечатление, че има огромна промяна в позициите на повечето европейски влиятелни сили – Франция, Италия, Австрия. В сравнение с 2015-2016 година нещата се промениха сериозно, най-вече във вътрешнополитически план. Видяхте в Италия какво се случи след формирането на новото правителство. Подобна е и ситуацията в Австрия. Там имат изключително крайна промяна. Последната голяма промяна е това, което се случва в Германия. Това може да доведе до падането на току-що сформираното правителство. Да не забравяме, че във Франция, въпреки реториката за човешко отношение към бежанците, виждаме една много крайна политика. Така че големите страни очевидно промениха поведението си, а и със сигурност ще има някаква промяна, въпросът е каква ще е технологията ѝ".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна