Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографска изложба на Йосиф Яков

БНР Новини
Снимка: @Sofiapressgallery

„Наричат го Ваятелят на образите от крайния квартал. Той е Йосиф Яков. Роден е на 2 октомври 1946 г. и това е първата му ретроспективна изложба. Израства в шарен етнически квартал и „очите му отразяват копнежите на различните“ още откакто е малък“ – пише кураторът на изложбата д-р Зафер Галибов.
Йосиф Яков завършва средното си образование в техникума по механотехника в София и след това продължава обучението си във ВИАС със специалност Геодезия, картография и фотограметрия. „Срещата му с фотографията е съдбовна за неговото творчество. Тих, незабележим, творец, той следва импулсите на своята страст“, казва д-р Зафер Галибов за фотографа.
Яков е бил сътрудник в много младежки издания, между които „Наша родина”, „Българско фото”, „Отечество” и др. Фотографията му „Зима” взима трета награда на международния фотоконкурс „Орво“ – Пентакон през 1971 година. Следват награди в Канада, Полша и Голямата и първа награда на Националния фотоконкурс за цветна фотография в град Троян през 1974 и 1976 година. През 1975 г. открива авторска изложба във Вроцлав, а през 1978 е удостоен със званието „Фотограф-художник”.
Настоящата му ретроспективна изложба ще бъде открита утре, 27 юли, в галерия „София прес“ и заслужава да се види.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна