Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северното Черноморие все още крие магията на дивото и привлича много туристи

Снимка: Радио Варна

Северното Черноморие на България все още крие магията на дивото, все още показва богатството на природата, която е останала недокосната от човешки ръце и с всяка изминала година привлича все повече туристи към себе си. Само на 6 км от град Шабла се намира соленото езеро Шабленска тузла. То е известно със своите богатства, както от орнитологична гледна точка, така и откъм растителност. Малко познато остава обаче за хората и до днес.

Езерото Шабленска тузла обхваща 250 декара и е изцяло отделено от морето с широка пясъчна ивица. То е едно от малкото солени езера в България, лагуна, която се е сформирала основно от просмукването на солените морски води под пясъчните дюни. Това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят, разказва директорът на Зеления образователен център в Шабла д-р  Даниела Тодорова.

„Това езеро приема годишно 20 хил. птици, близо 200 вида птици. Това е едно наистина огромно богатство. През всички сезони тук се получава сериозна концентрация на птици. /…/ То е и с много ценна растителност. Има 13 растителни вида, които са застрашени и са в Червената книга на България. Всички тези стойности го правят уникално“.

Условията за образуване на кал в Шабленска тузла са много благоприятни. В продължение на хиляди години водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебната кал с уникални качества, като според изследователите, запасите от нея се равняват на около 200 000 тона. Малко познат е за хората обаче начинът, по който тази кал трябва да се ползва, за да е наистина полезна. Според изследвания, тази кал влияе положително на ставни заболявания, каза Тодорова. По думите ѝ обаче не е полезно да се маже цялото тяло с нея. В сърдечната област тя може да бъде вредна, посочи Тодорова. Тя предупреди, че трябва да се внимава как се ползва тази кал, за да не се получи обратен ефект.

През последните години, от позабравена дестинация, Северното Черноморие стана доста предпочитано място за туристите и според Даниела Тодорова, малките общини като Шабла трябва да направят всичко възможно, доколкото им позволяват силите, да се възползват от този факт, въпреки че без помощ от държавата, ще е твърде трудно и почти невъзможно.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна