Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Комитов: Следващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета

По-хладното и дъждовно време това лято е резултат от фаза на 11-годишен цикъл, в която се намира Слънцето сега, смята доц. Борис Комитов – ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Според него под влияние на слънчевия минимум, който ще бъде достигнат през 2019 г., следващите няколко години ще са със студени зими, хладни и дъждовни лета.

България да се ориентира към климатично-независима икономика, призова изследователят на слънчевото въздействие върху Земята доц. Борис Комитов.

„Трябва да имаме разумна стратегия в областта на икономиката, реиндустриализация, отглеждане на културите, които съответстват на нашите условия, примерно каквито са били през 19-ия век. Тогава не са се сеели субтропични култури. Другото нещо – морският туризъм ще става все по-непечеливш през следващите десетилетия. Ветрогенератори, фотоволтаични ефекти – извинявайте, това са скъпи играчки“.

Според доцент Комитов България трябва да заложи на ядрената енергетика и топлоелектрическите централи. Той нарече "спекулации" твърденията, че въглеродният двуокис от ТЕЦ-овете може да повлияе на климата. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.