Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес експанзия в частния сектор на еврозоната в началото на третото тримесечие

Бизнес експанзията в еврозоната продължава да отслабва и в начало на третото тримесечие в резултат на спад на новите поръчки, който спад вреди на оптимизма в частния сектор, показват окончателните резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през юли до 54,3 пункта от 54,9 пункта през юни, потвърждавайки предварителната оценка на Markit. Това представлява второто най-слабо ниво на индекса от ноември 2016-а година насам и недалеч от неговото 18-месечно дъно от 54,1 пункта, достигнато през месец май.

Влошаването на общата бизнес експанзията през юли се дължи изцяло на забавяне на икономическата активност в сферата на услугите при известно подобряване в промишления сектор.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи през юли до 4-месечно дъно от 54,2 пункта спрямо 55,2 пункта месец по-рано и под предварителен индекс на ниво от 54,4 пункта. Тревожно за фирмите от този важен бизнес сектор в региона е намаляването на новите поръчки, като съответният индекс се понижи до 54,1 пункта от 54,9 пункта месец по-рано, достигайки едно от най-ниските нива от началото на 2017-а година насам. Индексът на бизнес нагласите в бъдеще пък се понижи до 20-месечно дъно от 63,1 пункта, което е знак, че е малко вероятно частният сектор в еврозоната да осъществи в скоро време по-солиден подем.

"Окончателните PMI индекси потвърждават, че икономиката на еврозоната не започва убедително третото тримесечие", посочи Роб Добсън от агенция IHS Markit. Според него тези данни предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през третото тримесечие с около 0,3% - без съществена промяна спрямо предварителната оценка на Евростат за икономически растеж от едва 0,3% през второто тримесечие след експанзия от 0,4% в началото на годината и солиден растеж от 0,7% в края на 2017-а година.

По-рано днес Markit представи окончателни резултати от аналогични бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната и данни за активността в сферата на услугите в Испания и Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през юли до 55,0 пункта от 54,8 пункта през юни, но под предварителен индекс на ниво от 55,2 пункта. Индексът в сферата на услугите обаче се понижи до 54,1 пункта от 54,5 пункта през юни при предварителен индекс от 54,4 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за юли се понижи рязко до 54,4 пункта от 55,0 пункта през юни и предварителен индекс на ниво от 54,5 пункта. Индексът в сферата на услугите спадна през юли до 54,9 пункта от 55,9 пункта през предишния месец при предварителен индекс от 55,3 пункта.

Сериозно понижение отчитат и PMI индексите в сферата на услугите на Испания и Италия - съответно до 52,6 и до 54,0 пункта от 55,4 и 54,3 нивата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна