Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две групи мигранти са спрени снощи да влязат нелегално в България

Бойко Борисов: България е единствената неуязвима за мигранти страна

Борисов очаква в края на мандата доходите на българите да се повишат с 50%

| обновено на 04.08.18 в 19:10
Снимка: БТА

Две групи мигранти са били спрени снощи да влязат нелегално в България. Това стана ясно при посещението на министър-председателя Бойко Борисов на пункта Малко Търново. Премиерът коментира и информацията за задържането на Димитър Желязков - Очите в Истанбул.

Не е ясно обаче кога Димитър Желязков ще бъде екстрадиран обратно в нашата страна. Само около час е отнел на турските служби задържането му, посочи премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че със залавянето на Желязков са били ангажирани лично министърът на вътрешните работи и главният прокурор на Турция. "Действа се експедитивно, нямам съмнения в правната система на Турция", заяви Борисов. 

Премиерът инспектира работата на граничарите при Малко Търново. Вечерта там са били задържани две групи, общо 27 души, при опит да влязат от турска страна в България. След пристигането на Борисов в граничния полицейски участък в Малко Търново, директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков го запозна с работата на екипите по границата.

България е единствената неуязвима за мигранти страна и границата с Турция се охранява много добре, каза премиерът Бойко Борисов. 

"Работещото споразумение с Турция и изключително добрата охрана на границата са двете основни неща, заради които страната ни е неуязвима за емигранти", посочи Борисов. По думите му емигрантският натиск е изключително голям:

"Сега Турската държава също започва една интегрирана система, която ще ни даде възможност след това, когато и те, и ние засечем преминаващ, не че сега е незаконно, но да може по споразумение да бъдат връщани обратно", каза премиерът.

Борисов допълни, че само за една година има върнати около 2500 емигранти. 

Работата на граничарите ще бъде подпомогната от 50 души от специалните сили и още 40 други командировани граничари. До 15 септември ще влязат в употреба и 70 нови автомобила. 

Премиерът Бойко Борисов очаква в края на мандата доходите на българите да се повишат с 50%.

„Сутринта като идвах, на 15 км. от Бургас вече все едно си карах по Цариградско шосе – 60-70 км., двете ленти пълни, кола след кола, което от друга страна ме радва. Това означава, че действително не само на книга, както някои казват, но доходите се вдигат и то мисля, че в края на мандата ни ще бъдат поне с 50%, при този ръст на икономиката“, коментира Борисов в Малко Търново.

Засилен трафик е отчетен и на граничния пункт "Капитан Андреево". На денонощие там преминават над 1000 товарни автомобила. Борисов допълни, че очаква стокооборотът с Турция да е над 10 млрд. долара за догодина. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна