Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изминалият политически сезон в три думи - проблем, протест, пари

И отминалият политически сезон бе белязан от протести.
Снимка: БТА

Властта действа изключително неадекватно при ситуацията с чумата по животните в Странджа, затова и според социологическите данни 48% от запитаните смятат, че няма чума по животните в региона. Това заяви в предаването „12+3“ политологът Светлин Тачев:
     

„Начинът, по който беше изпълнена цялата процедура по възпиране на тази зараза, който по-скоро създаде възможност да се формират конспирации и фалшиви новини, които да се използват, включително от опозицията - да използват протестите за лични облаги. Защо? Защото при подобна дейност, при наличието на подобна зараза властта трябваше да успокои преди всичко животновъдите, да направи срещи с тях, да им обясни за какво става въпрос, как трябва да се действа, какви ще са обезщетенията за тях. Трябваше да има дори психолози, които да работят с тези хора. Защото психологията на селския човек е тясно свързан със земята, с животните. Това е всичко за него и в един момент намесата на държавата по такъв начин - изпращането на униформени, които да преградят местата, в които има животни, умъртвяването им, което последва невъзможността самите собственици да видят животните си, всъщност създаде предпоставката да се създадат тези конспирации за възможността има или няма чума по добитъка в този регион“.

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем, протест, пари

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем – протест – пари, смята лидерът на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев:

„Когато изникне някакъв проблем, управляващата коалиция се опитва да купи хората, които имат реален проблем. Такъв беше и случаят с надзирателите, и с полицаите, и с майките на деца с увреждания, осигурявайки си малко време, за да може това време, през което си е купила спокойствие, да продължи да граби“.

Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона

Случилото се със Закона за приватизацията и следприватизационния контрол беше очевиден пример за „нахранване“ на близки до правителството олигарси, подчерта Делчев:

„Хората недоволстват от опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона. Тук не трябва да се пропуска, че парламентарната опозиция в лицето на БСП много охотно се включи в помощта на ГЕРБ и патриотите тези милиони да отидат там, където трябваше“.

Сегашният модел на управление гарантира единствено бедност

Димитър Делчев определи сегашния модел на управление като „луд“ и докарващ българите до липса на всякаква яснота какво ще се случи през следващите месеци. В 75 на сто от общините основният работодател е кметът, а не местният бизнес, допълни Делчев, според когото този модел на управление е създал федерализирани местни общности:

„Този модел на управление е сбъркан и той гарантира едно единствено нещо - бедност и лош животна българите. Трябва да се подреди държавата, така че моделът на управление да е справедлив и да има за всички, а не само за няколко тотални олигарси“.

Продължава да бъде устойчив процентът на смятащите, че държавата отчасти трябва да участва по-сериозно в икономиката, отбеляза Светлин Тачев:

„Това, според мен, се дължи на неолибералните модели, които бяха прокарани и в България от 90-те години, и които в продължение на години бяха налагани, и може би гражданите искат повече включване“.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна