Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История на две гуми: От Малмьо до София на колело

Чувството да преодолееш проблем е терапия за душата, казват пътешествениците Сабрина Трад и Стефан Бован

Хиляди километри делят шведския град Малмьо от българската столица София. Да ги изминат на велосипед избират родената в България Сабрина Трад и приятелят й - сърбинът Стефан Бован - и двамата млади историци. Те живеят в Швеция и решават да се доберат до Балканите на две гуми. 

„В Швеция навсякъде караме колело. Като учителка имам доста голяма отпуска, а и той има възможност това лято да е свободен. Винаги съм искала да ходя на дълго пътуване с колело и той го планира. Както Стефан казва: „Ти си идеологът, аз съм реализаторът”, разказва Сабрина.

Речено-сторено. Едното колело е на скромните 20 години, но е шведско и издържа всички препятствия на пътя, докато немското им колело трябвало да бъде сменено още в първите дни на пътешествието и по ирония на съдбата – тъкмо в Германия. Това е и първата им неприятна изненада. Самата Германия им поднася проблеми с неудобни или несъществуващи велоалеи и не особено общителни местни жители. В Берлин попадат точно в дните на Световното първенство по футбол:

Интересна гледка беше, защото се бяха подготвили много. Цял Берлин беше осеян с видеостени, даже не можехме да влизаме на много места, защото сме с чантите, дисагите, не ни пускат. И цял Берлин се беше събрал да гледа Световното. Точно тогава се класира Швеция, а ние бяхме с едно шведско знаменце, много тематично беше”.

Двамата харесват и Дрезден, и Прага. Карат средно по 70 километра на ден. Признават, че максимумът е 100. Пътешествието към родните Балкани е съпроводено с всякакви преживелици  - нощно каране, тежък планински преход, кърлежи. „За такова приключение трябват ентусиазъм и мотивация, няма невъзможни неща”, обобщава Стефан Бован. Със Сабрина дават и съвет на всички, които замислят да поемат на дълъг път с колело:

„Да не се демотивират. Проблемите са нормални. Не трябва да очакваш нищо. Планирай нещата, бъди готов за всичко, но не трябва да си изцяло фокусиран върху плана, който си направил, защото няма как да не се разочароваш, няма как да не се изнервиш: „Ето аз съм предвидил да тръгна в 10 часа, а сега е 11”. Това са излишни емоции – винаги ще стигнеш. Не бъди роб на конкретния план. Трябва наистина да си гъвкав, във всяко едно отношение, не само на пътя”.

Въпреки шегите, че следващата им велодестинация ще е от вкъщи до магазина, Сабрина и Стефан описват пътуването си така:

„Прекрасно изживяване беше, с всичките му проблеми. Чувството, когато преодолееш проблем, е терапия за душата.”

Още за пътешествието на Сабрина Трад и Стефан Бован чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени