Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев отправи упрек за забавената модернизация на българската армия

президентът постави под съмнение извинението на Заев за определението, че е македонско Илинденско-Преображенското въстание

| обновено на 12.08.18 в 12:42
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев е гост на празника на българските Военноморски сили и тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2018 на Висшето военноморско училище във Варна.

"Властта действа още мудно и нерационално. Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък".

Също така президентът постави под съмнение извинението на македонския премиер Зоран Заев за определението като македонско Илинденско-Преображенското въстание.

"А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Заев го посочи като грешка, но не коригира думите си и за мен е необяснимо, че българското правителство не реагира така, както трябва да се  реагира. Недопустимо е за мен и неприемливо, евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и  суверенитет. Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри, откровено споделени по формалния начин на нашите отношения с Македония"

Церемонията се провежда в Морската гара във Варна. 

На церемонията присъстваха висши офицери, представители на държавната и местната власт, много родители и близки на младежите. Тази година офицерски пагони получават 16 курсанти - 6 момичета и 10 момчета. 

Младежите успешно завършват подготовката си в три специализации от специалността "Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС". Първенецът на випуска е мичман Николай Генов, който приключва обучението си с успех 5,80.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев отправи поздрав към личния състав на ВМС в ефира на БНР по повод празника. "Пред флота винаги е имало хоризонти и от нас зависи дали тези хоризонти ще са светли. Нека да вдигнем глави и да се радваме на това, че Господ ни е създал в тази красива страна. Поели сме дълг да я защитаваме, поели сме гордия дълг на моряка. Той може да е труден, но е винаги славен", заяви Петев. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна