Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Основна тема в руските вестници е коментарът на Кремъл за появилите се в западните медии съобщения за паднала руска ракета с ядрен двигател.

"За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната", цитира "Комсомолская правда" президентския прессекретар Дмитрий Песков, помолен от журналисти да коментира информациите в американски медии.

По-рано телевизия Си Ен Би Си съобщи, че според доклад на американското разузнаване руска ракета с ядрен двигател, изпробвана миналия ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла сега операция с участието на три кораба, за да я извади, пояснява "Комсомолская правда".

Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри, отбелязва "Лента". Онлайн изданието вижда противоречие между новината на Си Ен Би Си и думите на руския лидер Владимир Путин, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с подобно оръжие и разработката е успешна.

Вестниците в съседна Македония коментират телефонен разговор между премиера Зоран Заев и германския канцлер Англа Меркел.

Според "Слободен печат" германският канцлер е потвърдила подкрепата си за постигнатия договор между Македония и Гърция за името. Заев от своя страна я е информирал за хода на подготовката на предстоящия референдум по темата, насрочен за 30 септември.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан е заявил за македонската агенция МИА, че съжалява заради липсата на национално единство около референдума за договора с Гърция и е препоръчал на гражданите да използват своето право на глас, за да дадат облик на собственото си бъдеще и бъдещето на държавата.

За Йоханес Хан референдумът е избор между бъдеще, насочено към Европейския съюз и изолация, отбелязва агенцията, цитирана в македонските печатни издания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени