Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесен демонстрант, скочил на тв екип в Дрезден, се оказа полицай

Протестът в Дрезден срещу визитата на Меркел в града на 16 август.
Снимка: БТА

Спорът около крайнодесен демонстрант, взел на мушка германски телевизионен екип, стана още по-противоречив, след като се оказа, че той е полицай, който не бил тогава на работа, предаде Би Би Си.

Полицията задържа журналистите 45 минути, след като мъж се оплака, че не трябвало да го снимат на протеста с участието на стотици в Дрезден. На него крайнодесни протестираха срещу визитата на канцлерката Ангела Меркел.

Германският правосъден министър нарече разкритията, че мъжът работи в полицията „тревожни“ . Катарина Барлей добави, че властите в източната провинция Саксония трябва спешно да разследват случилото се и че свободата на медиите е жизненоважен актив на германското общество.

Какво стана в Дрезден?

Когато Меркел бе на посещение в източния град на 16 август привърженици на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и антиислямското движение Пегида, излязоха по улиците, скандирайки „Меркел да си ходи“, „предатели“, „лъжлива преса“. Последният лозунг е използван от нацистите, посочва Би Би Си.

В един момент мъж се приближил до екипа на обществената телевизия Цет Де Еф и ги обвинил, че нарушават закона. „Спрете да ме снимате…нарушавате закона“, извикал той.

Снимането на протести е разрешено от германското законодателство.

Демонстрантът след това извикал полиция е тв екипът бил държан 45 минути, докато проверяваха техните прескарти и се регистрира жалбата на мъжа срещу тях.

Действията на полицията предизвикаха обвинения в намеса в свободата на медиите, които обаче бяха отхвърлени от премиера на Саксония Михаел Кречмер

Късно вчера вътрешното министерство заяви, че мъжът, подал жалбата, е служител на провинциалната криминална полицейска служба. Той не бил на работа, включил се в протеста в лично качество, като в момента бил в отпуска.

Ще има ли последици за полицая?

Говорител на полицията в Дрезден допусна, че в нея може да работят симпатизанти на Пегида.

Висш политик от либералната Свободна демократична партия заяви, че е недопустимо служител на правителството да участва в крайнодесен протест и настоя за уволнението на полицая.

А репортерът от Цет Де Еф, пуснал в социални медии видеото с конфронтацията в Дрезден, обвини полицията, че изпълнила нареждания на Пегида, като попречила на екипа му да си върши работата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна