Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две партии на власт в Косово подкрепят опозицията за извънредно заседание на парламента

Опозицията в Косово иска парламентът да приеме резолюция, забраняваща на президента Хашим Тачи да преговаря със Сърбия по териториални въпроси.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две партии от управляващата коалиция в Косово ще помогнат на опозицията, за да се осигури кворум за извънредно заседание на парламента, на което да бъде гласувана резолюция, забраняваща на президента Хашим Тачи да преговаря със Сърбия по териториални въпроси, предаде БТА. 

Алианс за бъдещето на Косово на премиера Рамуш Харадинай и Инициативата за Косово на вицепремиера Фатмир Лимай потвърдиха участие на депутатите им в заседанието, съобщи агенция МИА. То е свикано за 4 септември, три дни преди продължаването в Брюксел на разговорите на Тачи с президента на Сърбия Александър Вучич.

Двамата от известно време намекват за размяна на територии и промяна на сегашната граница, като част от нормализацията на отношенията между Белград и Прищина.

Шефът на парламента Кадри Весели, който е лидер на главната партия в управляващата коалиция – Демократическата партия на Косово, определи инициативата на опозицията като напълно ненужно действие, подчертавайки, че институциите няма да бъдат част от „тъмни сценарии“, „фалшиви каузи“ и „сеанси, които подтикват към напрежение и паника“, пише днес „Коха диторе“. Вестникът отбелязва, че думите на Весели не са стигнали до неговите партньори  във властта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна