Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рудолф Джулиани получил хонорар за писмо до румънския президент

Рудолф Джулиани, който е адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, каза, че написал писмото в лично качество.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рудолф Джулиани е признал, че е получил хонорар за писмо, което е изпратил до румънския президент Клаус Йоханис и други румънски лидери, в което говори за „злоупотреби“ на Националната дирекция за борба с корупцията, предаде БТА, цитирайки американския информационен сайт Политико.

Джулиани, който често е представян от медиите като представител на президента Доналд Тръмп, ни каза във вторник, че е базирал писмото си на доклад на консултантската фирма „Фрий груп интернешънъл сълушънс“ (Freeh Group International Solutions), пише Политико.

„Те ми платиха хонорар“, заявил Джулиани, имайки предвид „Фрий груп“.

Политико отбелязва, че личният адвокат на Доналд Тръмп не е искал да каже каква сума е получил и дали консултантската компания на бившия директор на ФБР Луис Фрий го е ангажирала от името на някой клиент.

В писмото до румънски лидери Рудолф Джулиани говори за „злоупотреби на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) под ръководството на Лаура Кодруца Кьовеши“ и осъжда протоколи за сътрудничество между Румънската разузнавателна служба (РРС) и Главната прокуратура. Той изразява загриженост във връзка с „щетите, нанесени на правовата държава в Румъния, под претекста на ефективното прилагане на закона“.

Политико цитира адвоката Уилям Джефрес младши, който е изненадан, че Джулиани никъде не е уточнил в писмото, че действа от името на клиент. А сенаторът демократ Крис Мърфи казал, че „ако Рудолф Джулиани иска да бъде адвокат на Тръмп и говорител, не би трябвало да предприема действия, касаещи външната политика от името на лица, които са му платили за това“.

Препоръките на Рудолф Джулиани противоречат на официалната позиция на американското правителство относно борбата с корупцията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна