Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново хаос на Централната автогара заради спряната линия София – Пловдив на "Витоша експрес"

| обновено на 31.08.18 в 10:50
Снимка: Добромир Видев

И тази сутрин десетки пътници останаха без превоз на столичната Централна автогара, след като вчера стотици хора, закупили билети за превоз от фирма "Витоша експрес" по направление София – Пловдив, бяха принудени да търсят алтернативни варианти за придвижване. Хората са имали закупен билет за линията, която фирмата вече не обслужва. Причината е прекратеният на 29 юли договор на фирмата със Столичната община eдностранно, с едномесечно предизвестие.

Управителят на "Витоша експрес" Тихомир Асенов не вижда извършени нарушения на договора за превоз на пътници от София до Пловдив. За Асенов е необяснимо защо е било нужно "да се правят такива показни акции, да се пращат екипи на ДАИ на двете автогари – в София и в Пловдив, да се съставят актове". Управителят твърди още, че от фирмата са изразили готовност да превозват пътниците в тази ситуация, за да не се получава "социално напрежение" и няколкостотин души да останат без транспорт.

Асенов смята, че договорът с неговата фирма е прекратен, за да влезе нова компания по маршрута София – Пловдив:

"Може би се цели да се допусне отново грешка в Столична община – да не се спазят сроковете по последната процедура, да се създаде напрежение и да се търси някакъв друг вариант, по който няма да се предложи договор на първия класиран, на втория класиран и т.н." – каза директорът на "Витоша експрес" Тихомир Асенов.

Иван Николов, който оглавява дирекция "Транспорт" в Столичната община, обясни в предаването "Преди всички", че Столичната община е прекратила договора заради констатирано системно неизпълнение на поетите от фирмата задължения и конкретно заради неспазването на договорената продажна цена за билет. Превозвачът е трябвало да продава билета за седем лева, а е правил това на по-висока цена.

Общината е избрала нова фирма по линията София – Пловдив, но не е сключила договор, защото не са предоставени всички документи.Това обясни Иван Николов от транспортната дирекция в Столична община:

"Законовият срок изтича на 15 септември да се сключи този договор. Ако той не предостави тези документи в законовия срок, възложителят в лицето на Столична община може да покани следващия класиран участник".

Още детайли по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна