Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът освободи под гаранция задържаните при акцията в хотелите "Маринела" и "Марица"

Иван Гешев на въпрос за избора на момента: Сега са събрани доказателствата

| обновено на 03.09.18 в 13:17
Снимка: Жоро Александров



Специализираният наказателен съд освободи под парична гаранция от по 20 хиляди лева тримата задържани при акцията в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив - Вълчо Арабаджиев - най-малкият син на бизнесмена Ветко и Маринела Арабджиеви, както и счетоводителите Ромелия Кирилова и Елена Караянева.

По обвинението за пране на пари към Вълчо Арабаджиев Специализираният съд се произнесе, че не са налице достатъчно доказателства, че той е знаел, че съдържащите се в банков сейф два милиона и половина евро на негово име са придобити от родителите му от евентуална престъпна дейност.

По отношение на обвинението за участие в организирана престъпна група на двете счетоводителки съдът постанови, че липсва реална опасност от укриване и извършване на престъпление, а и с оглед на чистото им съдебно минало също ги пусна под парична гаранция.

Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов заяви, че ще протестират пред Апелативния съд:
"Съдът прие, че е налице обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, заради които са привлечени към наказателна отговорност. Той достигна до този извод като оцени свидетелски показания и назначената по делото експертиза. За да се вземе обаче постоянна мярка за неотклонение, трябва да са налице и кумулативни предпоставки за това, т.е. освен обоснованото предположение, трябва да е налична и реална опасност обвиняемите да извършат престъпление или да се укрият, което според съда не е налично".

"Няма извършено престъпление, но доколкото е направено искане за задържане, съдът следва да направи обосновано предположение за вина. В Република България може да се направи обосновано предположение, че се извършва престъпление само защото някой те посочва с пръст", заяви от своя страна адвокатът на Вълчо Арабаджиев Илиян Василев, както и подчерта, че ще обжалва решението на съда за паричната гаранция.

На въпрос на журналиста от БНР Силвия Великова "Защо сега?" заместник-главният прокурор Иван Гешев отговори, че сега са събрани доказателствата.

Разкритията по тази съдебна битка ще продължат, прогнозира Великова в коментар за "12+3". Тя отбеляза, че дори да се върнат доброволно, Ветко и Маринела Арабаджиеви ще прекарат 72 часа в ареста - сериозен аргумент пред добрата воля да сътрудничиш на правосъдието.

Целия коментар на Силвия Великова по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна