Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка остави основната си лихва в рекордно дъно от 1,5%

На поредно свое заседание Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент, подчертавайки отново, че ниските лихвени ставки продължават да подкрепят икономиката на страната.

Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния президент Филип Лоу, взе решение да запази непроменен основния лихвен процент в рекордно историческо дъно от 1,5 на сто, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари. За последно банката намали основната си лихва с 25 базисни пункта на заседанието си през август 2016 година.

"Имайки предвид наличната информация, Управителният съвет прецени, че запазването без промяна на настоящата парична политика ще бъде в съответствие с устойчивия растеж на икономиката и с постигането на инфлационните цели след определено време", се посочва в изявление на банката след края на днешното заседание. Централната банка отбеляза, че ниското ниво на лихвените ставки продължава да подкрепя австралийската икономика.

"През първата половина на 2018-а година икономиката на страната отбеляза по-добро от средното темпо на растеж", посочи гуверньорът на банката Филип Лоу. "Бизнес условията са позитивни, а бизнес инвестициите извън минно-добивния сектор се очакват да нараснат", допълни той.

Изявлението на RBA не предостави каквито и да било индикации за предстоящо повишение на лихвените ставки, въпреки че неотдавна вторият по големина австралийски кредитор в лицето на Westpac увеличи нивото на отпусканата от него ипотечна лихва. Решението на Westpac доведе до спекулации за предстоящо увеличение на основните лихвени ставки на RBA към началото на 2020-а година, тъй като редица инвеститори предположиха, че това действие ще бъде последвано и от другите търговски банки. Важно е обаче да се отбележи, че в днешното си изявление управителят на централната банка Филип Лоу не коментира този ход на Westpac.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна