Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна IT инициатива на "Телерик Академия" за ученици от 1-ви до 12-и клас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безплатна IT инициатива на "Телерик Академия" за ученици от 1-ви до 12-и клас. Учениците ще се обучават по програмиране и дигитални науки в 65 школи в 15 града в България.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" ръководителят на училищна "Телерик Академия" Петър Шарков обясни:

"Нашата основна цел е да подготвим децата за професиите на бъдещето, като изградим в тях основни знания и умения, свързани с дигиталните науки и програмирането. Сами знаем, че в бъдеще голяма част от професиите ще изискват дигитални компетенции. Именно затова сме насочили нашите усилия в тази посока - да подготвим децата за тяхната успешна реализация в бъдеще."

Кандидатстването в София и Пловдив е отворено до 23 септември. Във всички останали градове в страната ще може да се кандидатства до 30 септември през сайта на "Телерик Академия":

"Имаме подкрепа не само от бизнеса, но и от общини, които разбират важността на това образование. За миналата година през академията преминаха над 1400 деца, като силно се надяваме през тази учебна година да са още повече, т.е. целта ни е да покрием поне 1400. Надяваме се да са повече. За кандидатстването не се изисква предварителна подготовка. Това, което трябва да преминат, е логически тест със задачи, който не е свързан с програмирането и такива примерни задачи могат да намерят на сайта на академията. Налага се преминаването на теста, тъй като напливът е много голям. За миналата година, само за София имаше 1000 деца кандидати, от които ние приехме над 300, което е изключително голям процент".

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна