Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен завърши вторият международен джаз фестивал

В Плевен завърши вторият международен джаз фест. В трите дни любителите на джаза се насладиха на африканските ритми. Тази година мотото на фестивала беше „От Африка до Плевен“. Съпътстващата програма предложи и уроци по африкански танци.

Международният есенен джаз фестивал събра 25 музиканти от България, Сърбия, Испания, Буркина Фасо, Косово и Гана. Журналистът от БНР – програма „Христо Ботев“ Цветан Цветанов, който е селекционер на фестивала, каза:

„В България броят африкански музиканти, които са били представени в последните 20 години, сравнен дори с Македония, Турция, Румъния, е страшно малък. Това е музика, която е дори комерсиална в световен мащаб. Когато хората дойдат на концерт, тя ги хваща веднага“.

Стефка Григорова – началник на отдел „Култура“ в общината в Плевен, коментира: „В последните години Плевен се превръща в един фестивален град. На 2 октомври предстои четвъртият фестивал за тази година – 31-вото издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни – Катя Попова“. 5-ият фестивал за тази година ще е Международният китарен фестивал“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна