Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 души са загинали в бурята Флорънс, която връхлетя югоизточното крайбрежие на Съединените щати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

24 души са загинали в бурята Флорънс, която връхлетя югоизточното крайбрежие на Съединените щати. Поройните дъждове, предизвикани от бедствието, се изместват от щатите Южна и Северна Каролина и Вирджиния на североизток към Ню Ингланд.

Бедственото положение в засегнатите райони остава, а над 25 милиона души все още са застрашени от наводнения, предава кореспондентът ни Надя Маринова:

Въпреки, че най-силните дъждове се изместват на север, щатите Северна и Южна Каролина все още не са вън от опасност. Реките ще продължат да повишават нивото си и в следващите поне два дни, а бедственото положение в наводнените градове ще се запази и дори може да се усложни, твърдят властите. Очаква се голяма част от реките да надминат всички предишни рекорди след огромното количество дъжд, което се изсипа в тези райони.

Бурята отстъпва по малко, но не и наводненията. Жертвите на стихията достигнаха 24. Департаментът по обществена безопасност в Северна Каролина съобщи, че са настъпили още четири смъртни случая в окръзите Кливланд, Колумбия, Онсуло и Скотланд. Осемнадесет от инцидентите са били в Северна Каролина.

Две къщи са разрушени от предполагаемо торнадо, възникнало като последствие от бурята. Говорителят на окръг Уейн Джоел Джили заяви, че торнадото се е появило в понеделник близо до Пийквил. Няма пострадали от него, но мощните ветрове са причинили материални щети.

Властите са открили тялото на дете на 1 година, влачено от водите на Флорънс в окръг Юнион. От офиса на местния шериф твърдят, че майка и детето ѝ са тръгнали да посетят роднини, но колата им излязла от пътя и се забила в паднали дървета. Жената е успяла да освободи 1-годишния Кайдън заедно със столчето му и да го извади от катастрофиралия автомобил, но не успяла да го удържи и водите го отнесли.

Междувременно работници от верига за бързо хранене започнаха да доставят поръчки дори в райони, засегнати от Флорънс по всевъзможни начини. Около 150 служители на веригата са се присъединили към екипите за спешна помощ, за да осигурят храна за нуждаещите се.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна