Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверени са всички съоръжения на Витоша

Тома Белев: Няма никаква пречка да бъдат подменени всички съоръжения на Витоша

Снимка: БГНЕС

Проверени са всички съоръжения на Витоша. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор“ в Столична община.

"Установено е, че в момента сградите имат забележки, които обаче не са тежки и конструктивни изменения. Собствениците знаят за какво става дума. Възложено е да се направи конструктивна експертиза на самите стълбове, по които е опънато въжето за лифтовете. Само едно от съоръженията е с премахнато въже – Княжевският лифт. Там е по-тежко положението. Останалите мероприятия, които трябва да се предприемат, са в кратки срокове –  до 2-3 месеца трябва да се извършат от собствениците. Досегашните стълбове и тяхното разположение не отговарят на съвременните норми за прекарване на подобно съоръжение. Възстановяването на тези съоръжения също не е възможно, така че да работят, тъй като са изключително стари. За няколко от съоръженията няма резервни части, които могат да гарантират безопасността им. Конкретно става дума за Княжевския лифт. Затова там трябва да се направят нови процедури. Новата процедура означава процедура през МОСВ, където да се направи преотреждане, тъй като Планът за управление на Витоша забранява рззполагането на нови стълбове. Тъй като процедурата е изключително сложна и не зависи от Столична община, а от министерства и ведомства, които са извън нашата компетенция, затова сме помолили концесионерите да инициират такава процедура, за да видим докъде ще стигне. Нормално е Витоша да получи този най-екологичен транспорт. Концесионерите имат желание да го направят, въпросът е как ще се преборят с тези сложни юридически стъпки, които им предстоят.“

Експертът по управление на защитени територии Тома Белев заяви, че се чувства обиден от казаното от арх. Влади Калинов: „Ако г-жа Фандъкова се качи на служебния автомобил и отиде до Княжево и види, че са махнати двете въжета на Княжевския лифт, би могла да задържи г-н Калинов като експерт, обаче, ако не са махнати, бих й препоръчал да го смени, защото към настоящия момент става въпрос за нещо съвсем различно. На първо място ние нямаме концесионери в парк „Витоша“, имаме собственици на лифтове и на влекови съоръжения. Г-н Калинов трябва да знае, че там няма концесионери, а собственици. На второ място – тези проверки съм ги искал още като директор на парка преди 7 години. Слава Богу, случили са се 2018 година. Комисията по ЗУТ може да завърши с няколко типа решения. Единият тип е когато сградата е годна за използване – тогава общината нищо не прави. Когато е негодна, се издава заповед за премахване на съответния строеж или се прави ремонт, ако може да бъде възстановена. В случая не чух какви заповеди е издал кметът на София, защото отговорността е единствено на кмета. Разочарован съм, защото се говори само за лифтовете, а аз очаквах Комисията да се занимава и с влековите съоръжения. Това за мен е непонятно защо е спестено. На четвърто място трябва да кажа, че г-н Калинов леко излъга за това какво пише в Плана за управление. Няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност".

Белев уточни, че Планът за управление не разрешава строеж на нови ски съоръжения: "Около 20% площи от всички предназначени за ски спорт и туризъм се използват в момента. Има 80%, които не се използват, защото собствениците на съоръженията не ги поддържат".

Интервютата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени