Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 септември е Европейската нощ на учените

БНР Новини

Европейската нощ на учените е общоевропейско обществено събитие, посветено на популярната наука и забавното учене. Тя се провежда всяка година в края на септември. Тази година се включват 30 държави и над 300 града в Европа. Събитията в Нощта на учените демонстрират това, което изследователите правят за обществото по интерактивен и вълнуващ начин, насърчавайки интереса на младите хора към научните постижения и към бъдеща кариера в науката. Европейската нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска – Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, а в България тя ще бъде на 28 септември, а дейностите се осъществяват по два различни проекта по тази дейност.
По единия проект: „К-trio 3“ дейности в нощта на учените ще осъществяват: СУ „Климент Охридски“ и БАН, Тракийският университет в Стара Загора, Медицинският университет във Варна, Русенският университет, Археологическият музей в Созопол, Регионалният исторически музей в Харманли, в Бургас - Институтът по математика при БАН и Регионалният академичен център и в Хасково – Филиалът на Тракийския университет.
Повече за програмата на Европейската нощ на учените по проекта „К-trio 3“ можете да научите тук
Другият проект по „Мария Склодовска – Кюри“ на програма Хоризонт 2020 е REFRESH - иновативен проект за Европейската нощ на учените за 2018 г. и за 2019 г.
REFRESH е абревиатура на Relate, Experience, Find, Research, Everywhere and Share (отношение, опит, откритие, навсякъде и споделяне), в който участват 21 основни и 34 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 населени места.
Освен в София научни събития ще има още и в национален парк Витоша, във Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Русе, Рожен, Пловдив, Плевен, община Долна Митрополия, Габрово, Благоевград и във влака между Септември-Добринище.
Основни партньори в проекта на REFRESH са: Център за изследвания и анализи, Британски съвет – България , Форум Наука, Форум Демокрит, Център по молекулярна биология, Национален природонаучен музей – БАН, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Медицински университет - София, Технически университет – София, Технически университет – Габрово и други.
Акцентите от програмата на Европейската нощ на учените можете да чуете в звуковия файл от Любов Костова, директор на Британски съвет – България.




Пълната програма за всички градове и за всички локации на събитията в Европейската нощ на учените в петък – 28 септември можете да намерите на сайта nauka.bg както и на сайта на Британски съвет – България. Станете учен поне за една вечер и участвайте в разнообразни научни дейности - гарантирано ви е занимателно развлечение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени