Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Кожухарова: Литературата не е нещо консервативно, тя се адаптира към новите формати

Снимка: архив

Все по-навлизащите в общественото полезрение блогове, влогове, интернет групи и сайтовете трансформират дори наглед ежедневни дейности като четенето на книги и като нови канали за информация влияят все повече върху избора на книги и върху начина, по който се говори за тях. 

Според главния редактор на сайта "Аз чета" Габриела Кожухарова, макар да смятаме литературата за нещо много консервативно, тя всъщност се адаптира към всякакви нови формати.

Александър и Рая Кръстеви от влога "Четат ли двама" разказва, че създаденият от тях блог им е помогнал да се сприятелят с хора, изпитващи същата любов към литературата, с които иначе не биха могли да се запознаят. 

Създателката на блога за книги "Writing is fun" Теми Панайотова смята, че новите канали за информация имат още едно предимство пред традиционните: "Хората в днешно време предпочитат да четат блогове, защото като цяло рецензиите на книги много затормозяват повечето четящи. Те предпочитат да влязат в един блог и да прочетат няколко изречения". 

С все по-голямата популярност на youtube, книжните групи и сайтове възниква и въпросът кое определя търсенето на определена книга - традиционната литературна критика или препоръките на влогъри и блогъри. 

Повече подробности чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени