Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се крие зад шумните акции на властта срещу бизнесмени

Специализираната прокуратура извърши следствени действия в офиси във „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД.
Снимка: БГНЕС

Няколкото случая на шумно и демонстративно нахлуване на данъчни и митнически власти в офиси на едрия бизнес у нас за по-малко от месец поставят редица въпроси - случайни ли са тези събития, какво ги провокира и има ли скрит подтекст в тях, освен прокламираната защита на законността.

Икономистът Георги Ганев допуска в хипотезата си изнервеност на властта заради струпването на различни политически и икономически обстоятелства във времето:

„Започва да избива набор от напрежения и на главата на управляващите започват да се изливат проблеми, насмитани под черджето с години. Сега то просто вече не може да ги държи и те се изсипват.“

Ганев анализира "желанието да се размахват юмруци на търговци заради надценките" като "абсолютно кристален пример" и "първобитна реакция, която издава съвсем очевадно ниво на нервност".

"Огромна слабост от отдавна известните слабости на българските разследващи органи е, че много публично, с огромен гръм и трясък започват едни действия, цялото общество разбира, след което нищо не се случва. Разбиват се репутации, финансовата стабилност на определени хора, след което - нищо не се случва, нищо не се доказва в съда и нещата се потулват и изчезват", заяви Георги Ганев. В по-развития правосъдно от България свят ти разбираш, че срещу някого са били предприети действия, едва когато срещу него се повдигне обвинение в съд, а у нас е точно обратното, даде пример Ганев.

Икономистът Тодор Ялъмов също смята, че с действията си властта търси начин за съхраняване на авторитета на правителството, раздирано от противоречия в коалицията:

"Властта имаше нужда да покаже, че работи за възстановяване на справедливостта. Проучванията години наред показват, че обществото страда най-вече от това - от нараненото чувство за справедливост."

Ялъмов е на мнение, че темата с качеството на строителството на пътища е една от темите, която властта чрез показните си акции срещу бизнесмени се опитва да скрие: "Друг проблем е закъснялото подаване на документи, съответно - многото чакане, което ще се наложи да изтърпим за влизане в еврозоната". 

Мненията чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна