Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Белащица и съседни села отново излязоха на протест срещу добива на инертни материали

| обновено на 06.10.18 в 15:17
Снимка: Радио Пловдив

Протестиращи срещу добива на инертни материали край село Белащица блокираха за близо половин час  околовръстния път на Пловдив. Преди това със скандирания „Стоп на кариерите“ те преминаха в шествие по 4-километровата отсечка от центъра на селото до околовръстното шосе. Заради протеста се образуваха километрични задръствания.

Жителите на Белащица бяха подкрепени от хора от близките села - Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник:

"Искаме чиста природа. С тези кариери нарушават въздуха и екологията. Това е един геноцид. Просто трябва да се спрат".

"Взривовете са силни. Точно от тях ми се спукаха стъклата".

"Прахът и натоварените улици. Това е при нас, защото ние сме на новия път, през който минават камионите и се усеща определено. Ние избягахме от града за по-чист въздух, а реално дишаме повече прах, отколкото в града".

Протестиращите отново поискаха да не се допуска разширение с нови 50 декара на кариерите, каквото е искането на единия от концесионерите, както и да се вземе решение за закриването им след 2021 година, когато приключват договорите. Те изразиха и притесненията си от внесено инвестиционно намерение за разкриването на нова трета кариера за повече от триста декара и издигнаха плакати срещу една от големите транспортни фирми у нас, която стои зад това искане. Изненадващо по време на блокадата на околовръстния път се появи собственикът на фирмата Илиян Филипов, който публично заяви, че още в понеделник ще оттегли документите:

"Аз никога няма да добивам материал тук, отказвам се".

Междувременно преди началото на протеста беше получена и писмена покана от Министерството на енергетиката за разширена среща с участието на инициативния комитет и всички заинтересовани институции. Тя ще се състои на 12 октомври на самите кариери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна