Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D принтер навлиза в денталната медицина и в България

Снимка: Светослав Цветанов

Да изпринтираш зъб или цяла протеза не е невъзможно. Зъболекарите в последните години се възползват от този начин в работата си, защото спестява време. Виктор Калатов обяснява:    

„Протезите могат да се изготвят на 3D принтер. Така има много по-точно напасване, защото се изработва на програма, която знае точните граници, точното позициониране, така че да има перфектно пасване. Има търсене, защото и стоматолозите започват да се развиват дигитално и съответно се изисква и по-дигитално развити лаборатории. Така се спестява много време и работа“.

Почти половината от продажбите на тази фирма са в сферата на денталната медицина, казва Станислав Нанев, който е от фирмата, продаваща техниката. Според него в бъдеще 3D принтирането има най-голям потенциал в медицината:

„В изработката на импланти, стави – всичко, което може да се произведе персонално за конкретния пациент. След като мине сканиране, може да се произведе точната част за него, който да пасне“.

За това бъдеще работи сега д-р Бощен Вихър от биолаборатория в институт в Марибор. Неговият институт комбинира знанията от областта на програмирането, биологията и физиката, за да се постигне така желания от учените напредък да бъдат принтирани не само твърди тъкани, но и меки. Той обяснява, че е лесно да се принтира орган, но е трудно да се създаде цялата му сложност, за да може той да бъде напълно функционален.

„Регенеративната медицина и тъканното инженерство ще са най-големите сектори, които ще имат нужда от развитието на биопринтерите. Това би решило и проблемите с големия брой чакащи за трансплантация“.

Той вярва, че триизмерното принтиране отваря нови възможности за технологиите и бизнеса. В България, макар и бавно, принтирането също навлиза. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна